Kohev besee maamunadest, rikkalikult lemmikmarju, natuke kannatlikkust ja valmib kook, mida tahaks veel ja veel!
Põhi:
- 150 g toasooja võid
- 300 g nisujahu
- 2 sl vanillisuhkrut
- 120 g suhkrut
- 4 munakollast
Kate:
- 250-350 g marju
- 200 g suhkrut
- 4 munavalget
Valmista põhja jaoks tainas. Sega koostisained kokku ja suru ahjuplaadile. Küpseta põhja 180-kraadises ahjus umbes 10 minutit.
Samal ajal vahusta munavalged ja vahustamisel lisa suhkur aeglaselt ühtlase peene joana. Peale vahustamist sega sõstrad ettevaatlikult munavahu hulka. Kui soovid, võid peoga marju lisaks eelküpsetatud põhjale puistata.
Vala munavaht põhjale ja küpseta kooki 150-kraadises ahjus umbes 30 minutit, kuni besee on pealt peaaegu kuldne. Lülita ahi välja ja tee ahjuuks lahti, aga ära kooki veel välja võta. Lase koogil lahtise uksega ahjus veel tunnikene seista, et besee ei kukuks kokku.
Retsept: muudetud kujul raamatust „Sepamaa talu köök 2. osa“, foto: Maris Schryer (Perenaine.ee)
Aya
Tuli väga maitsev. Aitäh retsepti eest!
Greete
Väga, väga maitsev ja ilus kook!
Annethe
Kook tuli nii maitsev, et kadus peolaualt minutitega. Nüüd tean järgmine kord teha mitu kooki 😉
Pirjo
Kas selle koogi võib ka eelmisel päeval valmis teha?
Eva@Perenaine
Pigem ära tee, beseekiht võib ära vajuda.
Agnes
Tegin põhja kahes osas. Pealmisel kihil kasutasin samuti põhja materjali, millele panin peale beseekihi, et kahe kihi vahele vahukoor, kohupiim ja marjad panna. (Midagi Britta koogilaadset seega). Ja selle põhja kohta pean ütlema, et see kõige alumine osa, mida eraldi küpsetasin, tuli kaunis küpsisetaoline! Väga mure, mis kippus katki minema, kui üritasin põhja ahjuplaadilt tõsta teise plastikust koogivormi. Seega hoiatan, et kooki tehes võib see põhi väga kergesti mureneda! Vbl ma ka küpsetasin ta veidi üle, kuigi värvus jäi ikkagi kaunis kollakas, mitte pruun. See osa kihist, kuhu ka besee peale panin, ei tundunud nii mure õnneks. Ja kui ma tegin ahjuukse täielikult lahti ja jätsin koogi sisse, siis ikkagi vajus mu besee ära! Ühesõnaga, avage uks vaid irvakile, mitte rohkem, kui vaikselt jahutate kooki! Varsti proovin uuesti seda kooki teha.
Agnes
Aga lisan ka infoks, et kui seda kooki teha nii nagu siin õpetatud, siis vbl ei jää see üldse nii küpsisene see põhi. Vbl mul juhtus see, kuna niimoodi eraldi tegin neid kihte.