Eesti poelettidele on jõudnud looduslikku päritolu magusaine stevia, mida on hakatud kasutama ka joogi- ja toiduainetootjate poolt (näiteks Nestea roheline jäätee steviaga). 

Stevia (paraguai suhkruleht) on Paraguai päritolu krüsanteemide perekonda kuuluv taim. Taime lehed on intensiivse loodusliku magususe allikaks ja nende lehtedest valmistatud magusained on looduslikku päritolu ja kalorivabad, olles samal ajal 200 korda magusamad kui valge suhkur.

Stevia

Stevia taimed (foto: Coca-cola Baltikum)

Küsisime FoodStudio kokk Risto Toome‘lt kuidas stevia toidu sees maitseb ja mida arvestada kui steviat toidutegemises kasutada.

Kas kooke jm küpsetisi tehes on võimalik suhkurt steviaga asendada?

On küll, aga siinkohal tuleb tähelepanu juhtida, et steviat on müügil erineval kujul ja erinevates kauplustes võib valik erineda.

Steviat on võimalik osta pulbrina, tablettidena, tilkadena ning granuleeritud kujul. Küpsetiste puhul on kõige parem kasutada granuleeritud kujul steviat, aga lisada tuleks seda siis täpselt poole vähem, kui retseptis on ette nähtud. Paraku on küpsetiste puhul kõige keerulisem steviat kasutada, kuna lisaks magusale annab suhkur küpsetistes ka massi. Muude toitude ja magustoitude puhul saab steviat väga edukalt kasutada.

Mis oleks suhkru ja stevia asendamise vahekord?

Kuna steviat on erineval kujul, siis tuleb järgida pakendil olevat juhendit. Meeles tuleb pidada, et stevia on suhkrust 200 korda magusam ja toidu sisse tuleb seda panna tilkadena, mitte lusikatäiena. Pigem tuleks panna vähem, kui rohkem, ja toitu maitstes juurde lisada. Väikeste koguste puhul on väga lihtne liiale minna.

Kas on midagi, mida tuleks kindlasti teada kui steviat suhkruga asendada?

Tulekski meelde jätta, et stevia on suhkrust oluliselt magusam ja doseerimisel tuleb olla ettevaatlik.

Kas on ka tuntav maitsevahe?

See on väga individuaalne, mõne inimese maitsemeeled võivad erinevust tunnetada. Ajakirjanikele korraldatud pressiüritusel arvasid steviaga maitsestatud toidu ära umbes pooled. Stevial ei ole kõrvalmaitset ja pigem hakkab toitu süües rolli mängima toidu maitse. Kui kasutada steviat õiges koguses, siis üldiselt inimesed maitsevahest aru ei saa.

FoodStudio poolt ka üks toiduretsept, milles on kasutatud steviat:

Pruunis jõhvikakastmes hautatud väikesed seakoodid koorese hapukapsaga

  • 4 väikest seakooti
  • 2-3 küüslauguküünt
  • 1 keskmine sibul
  • 1 keskmine porgand
  • 2-3 dl demi-glace kastmepõhja
  • 1 dl külmutatud jõhvikaid
  • Veerand teelusikatäit steviat (vedelat)
  • Soola
  • Musta pipart

Lisada kastmepõhjale marjad ning keeta kuni marjad on purunenud. Kurnata kaste ja maitsestada magusaine ning soola ja pipraga. Asetada koodid ahjupotti, lisada tükeldatud sibul, porgand ja küüslauguküüned. Valada peale kaste ning küpsetada ahjus temperatuuril ca 130°C juures umbes 4 tundi.

  • 0,5 kg hapukapsast
  • 1 dl puljongit
  • 1 dl hapukoort
  • 0,5 teelusikatäit steviat (vedelat)

Hautada hapukapsas puljongis pehmeks. Lisada hapukoor ning maitsestada maguainete ja soolaga. Kuumutada läbi ja serveerida koos seakoodiga.

stevia 2Stevia erineval kujul (foto: Coca-cola Baltikum)