Üks väga lihtsalt valmistatav, kuid väga piduliku väljanägemisega, mahlane ja suussulav kook, mida kallite külaliste, pereliikmete ja sõpradega üheskoos nautida.
Põhi:
- 250 g võid
- 250 g suhkrut
- 2 apelsini koor (soovitatavalt kemikaalidega pritsimata apelsini)
- 4 muna
- 3 sl purustatud soolata pistaatsiapähkleid
- 125 ml hapukoort
- 210 g nisujahu
- 2 tl küpsetuspulbrit
- 30 ml apelsinimahla
- 75 g jahvatatud mandleid
Kate:
- 1 apelsini koor (eelista kemikaalidega pritsimata vilju)
- 40 g tuhksuhkrut
- 1 vanillikauna seemned (leiad Piprapoest)
- 1 sl Grand Marnier’ likööri
- 1,5 dl 35% koort
- 200 g toorjuustu
Vooderda kahe 22 cm lahtikäiva koogivormi põhjad küpsetuspaberiga ja määri küljed võiga. Eelsoojenda ahi 170 kraadini.
Hõõru või suhkru ja peenelt riivitud apelsinikoorega kohevaks. Lisa ükshaaval munad, segades hoolega pärast iga muna. Sega hulka hapukoor. Sõelu jahu ja küpsetuspulber tainakaussi, sega. Lisa apelsinimahl, purustatud pistaatsiapähklid ja mandlijahu. Sega kõik ühtlaseks ning jaota vormide vahel.
Silu tainas pealt siledaks ja lükka ahju. Küpseta 60–75 minutit või kuni tikuga proovides tuleb tikk keskelt puhtalt välja. Lase mõni minut jahtuda ja seejärel tõsta koogirestile, et põhi ei jääks niiskeks.
Katteks sega peenelt riivitud apelsinikoor, tuhksuhkur, vanilliseemned ja liköör toorjuustu hulka. Vahusta koor ja lisa õrnalt segades toorjuustule. Võid immutada valmis koogipooli natukese apelsinimahlaga. Määri kolmandik kreemi kahe koogikihi vahele, ülejäänud koogi külgedele ja peale. Kaunista apelsiniviilude või röstitud mandlilaastudega.
Retsept ja foto: Elisa Koor (Perenaine.ee)