vaarikatort

Krõbeda beseekatte, mahlase vaarikatarretisekihi ja vanillise mascarponetäidisega muretaina põhjal kaunis peolaua tort, mis on küll veidi aeganõudev, kuid maitsev lõpptulemus on seda vaeva väärt.

Põhi:

  • 100 g nisujahu
  • 20 g tuhksuhkrut
  • 65 g võid
  • 2 munakollast

Tarretis:

  • 2 x 80 g jõhvika tarretisepulbrit
  • 400 g külmutatud vaarikaid

Vanilli-mascarpone kreem:

  • 500 g mascarponet
  • 2 dl vahukoort
  • 5 sl suhkrut
  • 1 tl vanillipastat või -suhkrut

Beseekiht:

  • 2 suurt munavalget ( 70g )
  • 1 dl suhkrut
  • 0,5 sl maisitärklist
  • 25 g mandlilaaste

Muretaina põhjaks sega nisujahu tuhksuhkruga ja lisa külmad, kuubikuteks hakitud võitükid. Näpi või jahuseks ja lisa munakollased. Sega käte abiga tainas ühtlaseks ning pane tunniks ajaks kiletatuna külmkappi.

Rulli muretainas lahti nii, et saad sellest välja lõigata 20 cm läbimõõduga tordipõhja. Tõsta tainarulli abil see küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, torka kahvliga sisse augud ning küpseta 200-kraadises ahjus 15-18 minutit või kuni see on kuldpruun.

Võta ahjust, aseta kohe peale 20 cm läbimõõduga taldrik või koogivormi põhi ja lõika terava noa abil koogi põhi välja.
Oluline on kiiresti toimida, sest just äsja ahjust võetuna õnnestub seda kõige paremini lõigata. Jahuta restil ning tõsta koogivormi põhja.

Tarretiseks lahusta pulber vees (loe pakendilt soovitatud vedeliku kogust) ning kuumuta keemiseni. Jahuta toatemperatuurini.

Jaota koogi põhjale külmutatud vaarikad ja selle peale vala tarretisevedelik. Tõsta 4-5 tunniks külmkappi tarduma.

Kreemi valmistamine. Kui tarretis on piisavalt tugev, vahusta koor suhkru ja vanillipastaga. Klopi sisse toasoe mascarpone. Määri kreem tarretisekihile ja tõsta tort uuesti 2-3 tunniks külmkappi tahenema.

Beseekihi valmistamine. Vahusta munavalged suhkruga tugevaks vahuks. Sega sisse maisitärklis. Määri küpsetuspaberile beseest u. 20 cm läbimõõduga ketas ning raputa see üle mandlilaastudega. Küpseta 115-kraadises ahjus 50 minutit või seni kuni besee on pealt krõbe. Jäta beseekiht veel tunnikeseks paokil uksega ahju kuivama-jahtuma. Eemalda beseekiht paberi küljest ning tõsta koogile. Hoia torti kuni serveerimiseni külmikus.

Retsept: Eva Pärtel (ilmus ajakirjas Oma Maitse), foto: Marit Soobik (Perenaine.ee)

vaarikatort
Ajakirjas Oma Maitse ilmunud foto (Eva Pärtel)