Toorjuustukook õuna ja soolakaramelliga

Rikkalik toorjuustukook, mille täidiseks mahlane õunatäidis ja katteks soolakaramelline kreem, millel piparkoogivürtsidega karamellised pähklid.

Soolakaramell:

  • 0,8 dl suhkrut
  • 40 g võid
  • 1 dl 35% koort
  • 1 tl soolahelbeid

Koogipõhi:

  • 150 g piparkooke*
  • 50 g võid

Õunatäidis:

  • 5-6 õuna
  • 25 g võid
  • 2 spl suhkrut
  • 0,5 tl kaneeli

Toorjuustutäidis:

  • 400 g toorjuustu
  • 0,8 dl suhkrut
  • 1 muna
  • 1 spl 35% koort
  • 1 tl vanillipastat (või -suhkrut)

Vahukoor koogi katteks:

  • 1,5 dl 35% koort
  • 2 spl suhkrut

Karamellised pähklid:

  • 30 g sarapuupähkleid
  • 2 spl suhkrut
  • 0,5 tl kaneeli
  • 1/4 tl nelki
  • 1/4 tl ingveripulbrit
  • näpuotsaga muskaatpähklit

 

Kõigepealt valmista soolakaramelli kaste. Selleks pane suhkur paksupõhjalisse potti. Kuumuta kuniks suhkur on sulanud (ära lusikaga sega!) ja muutub välimuselt tuntavalt pruuniks ja lõhna poolest karamelliseks. Võta tulelt, lisa võitükid ja sega, kuniks või on sulanud. Lisa koor ja soolahelbed; sega, kuniks mass on ühtlane. Vajadusel tõsta tagasi tulele ja sega pidevalt, kuniks võimalikud suhkrutükid on sulanud. Tõsta jahtuma.

Järgmiseks valmista koogipõhi. Purusta küpsised peeneks jahuks ja sega sulavõiga. Kalla 20 cm-se koogivormi põhja ja suru lusikaseljaga ühtlaseks. Aseta külmkappi ootele.

Nüüd võta ette õunatäidis. Puhasta, koori ja tükelda õunad. Pane pannile sulama või, lisa suhkur ja kaneel ning õunatükid. Hauta õunu, kuniks need on kergelt pehmemaks läinud, aga mitte pudrused. Tõsta tulelt ja jahuta.

Toorjuustutäidiseks sega toasoe toorjuust, suhkur, muna ja koor ühtlaseks.

Võta külmikust koogipõhi ja aseta selle keskele õunatäidis. Tõsta selle peale 3-4 spl soolakaramellikreemi (ülejäänu kata kilega ja jäta toatemperatuurile). Kalla peale toorjuustutäidis ja küpseta 160-kraadises ahjus 35-40 minutit (kook on küps kui see veel keskelt õrnalt võdiseb). Lülita ahi välja, pane pajakinnas ahjuukse vahele ning lase koogil esmalt ahjus 1 tund jahtuda. Võta kook ahjust, jahuta toatemperatuurini ja seejärel 5-12 tundi külmikus.

Serveerimise päeval valmista karamellised pähklid. Selleks haki pähklid peenemaks. Sega läbi suhkur ja vürtsid ning pane paksupõhjalisse panni ning kuumuta kuniks suhkur on sulanud ja suhkur tuntavalt pruunikas. Lisa pähklid ja kuumuta kergelt läbi (pähklid hakkavad kuumas suhkrus kiiresti praksuma). Kalla mass küpsetuspaberile ja hõõru kiirelt õhukeseks laiali. Jahuta ja tükelda siis väiksemateks tükkideks.

Vahukooreks vahusta koor suhkruga. Eemalda kook koogivormist ja tõsta serveerimisalusele. Kata pealt vahukoorega, silu ühtlaseks. Kalla peale soolakaramellikreem ja pudista peale pähklipuru. Serveeri kohe.

* Piparkoogid võid asendada Digestive küpsiste ja 1/4 tl kaneeli seguga.

toorjuustu_ouna_2DSC_2790

Retsept ja foto: Eva Pärtel (Perenaine.ee) 

 




Eelmine postitus
Toorjuustukook matchaga
Järgmine postitus
Karamelline õunakook jõhvikatega
4 Kommentaari

June 20, 2016

Üks mu lemmikkooke, mis teie retseptikogust proovinud olen. Parajalt nokitsemist ja maitseb imeliselt!


December 12, 2016

ehtne jõuluaja pidulik kook, maitses suurepäraselt


December 25, 2016

Väga efektne kook. Tegin jõululaupäevaks ja kõik jäid väga rahule. Õun ja toorjuust toimivad koos üllatavalt hästi. Kahtlesin alguses vahukoore kihi vajalikkuses, aga tagantjärgi leian, et see õigustas end kindlasti. Lisas välimusele juurde, aga ka maitset tegi luksuslikumaks. Karamellkaste tuli pärast või lisamist ikkagi tulele tagasi panna, alles siis saavutas see mul õige konsistentsi. Mul oli vaja kooki transportida ja süüa mitme tunni pärast. Vaadates kõiki neid kihte, mida juustukoogi peale tuli panna, tekkis kahtlus, kas kook transpordile vastu peab. Seega lisasin vahukoore ja karamellkreemi koos pralineega alles kohapeal. Kahtlustan, et see oli õige otsus. Kuna mul oli vaja suuremat kooki, siis tegin selle 24 cm vormis, kõik koostisosad va küpsisepõhja omad korrutasin 1,5-ga. Põhja jaoks oli 20 cm vormi kogus täiesti paras.


September 6, 2018

[…] Serveeri näiteks soolakaramelli kastmega (retsept siin). […]



Leave a Reply to Õuna-martsipani kook 2 ‹ Perenaine.ee – retseptid Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loe veel...
Toorjuustukook matchaga

Põneva välimusega juustukook, mis on sellesse lisatud matcha pulbri tõttu õrnalt mõrkjamaitseline.

sulge x

Oleme tänulikud, kui annate kommentaariumis teada, kas ja kuidas meie retseptid õnnestusid (või siis mitte); veelgi tänulikumad oleme teiepoolsete argumenteeritud arvamuste üle. Mittesobivad kommentaarid kustutame. Jätame endale õiguse avaldada kommentaari kirjutamiseks kasutatud arvuti IP-aadressi õiguskaitseasutustega koostöö tegemiseks.