Kui vedela puljongi hoidistamine võtab liigselt sügavkülmiku ruumi, siis puljongi tahkel kujul hoidmine vaid purgikese ruumi köögikapis. Puljong on maitselt tummine ja kindlasti mitte lahja: 0,5 liitri supi maitsestamiseks on vaja vaid 1 tl pulbrit. Kodutehtud pulbri eelis on ka see, et tead täpselt, millest see koosneb (täiesti naturaalne!) ning saad maitseid oma pere järgi timmida.

Kodus tehtud puljongipulbriks (ca 3 dl pulbrit) vajad:

• 400 g šampinjone
• 500 g porgandit
• 400 g sellerit
• 100 g maitsepärmi helbeid
• 1 pakk (22 g) sibulahelbeid
• 4 tl soola
• 1 tl Cayenne’i pipart
• 1 tl paprikapulbrit
• 1 tl kurkumi pulbrit
• 1 tl küüslaugupulbrit
• 2 tl musta pipart
• 2 tl tomatihelbeid
• 3 tl tüümiani, basiilikut, rosmariini, jms kuivatatud vahemere maitseaineid

1. Puhasta porgandid, seened ja sellerid, lõika hakkmasinale sobivateks tükkideks ning aja läbi hakkmasina.

2. Pane saadud mass laiapõhjalisse mittenakkuvasse panni ja kuumuta keskmisel tulel ca 45 minutit või kuniks saad üsna kuivapoolse massi. Sega aeg-ajalt. Võta see tulelt kui moodustuvad tükid ja segu hakkab panni põhja külge jääma.

3. Kalla segu küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja pudista see võimalikult ühtlaselt laiali, sh lõhusta näppude vahel tükid. Küpseta 30 minutit 150-kraadises ahjus ja seejärel 1 tund 120-kraadises ahjus. Sega iga 15-20 minuti tagant. Lülita ahi välja, pane pajakinnas ahjuukse vahele ja jäta segu tunniks ajaks ahju kuivama/jahtuma. Ahjust tulev segu peab olema täiesti kuiv.

4. Kalla segu kaussi ja lisa maitseained. Pane kõik köögikombaini (või jaokaupa kohviveskisse) ning purusta jahuseks pulbriks. Säilita õhukindlas purgis.

Nippe ja nõuandeid:

Säilitamise jaoks on olulise tähtsusega, et värske tooraine oleks korralikult kuivatatud. Esmalt tuleb vesi välja aurutada pannil ja seejärel ahjus. Ole kannatlik ja tee seda madalal temperatuuril.

Tuuni retsepti vastavalt oma maitsele. Kui oled suurem sibula- või küüslaugulemb, lisa neid rohkem. Kui armastad vürtsikamaid maitseid, lisa maitseaineteks näiteks ka mõnd muud india maitseainet.

Kodutehtud puljongipulber säilib üle talve õhukindlas purgis, kuivas ruumis. Pikema säilitamise huvides lisa pulbrisse ka soola.

Kui sul ei ole kodus hakklihamasinat, riivi porgand peene riiviga ning haki seller ja seened väikesteks tükkideks. Mida peenemaks hakid, seda kiiremini õnnestub neid kuivatada.

Retsept ja foto: Eva Pärtel (õpetus ilmus algselt ajakirjas Naisteleht august 2019)