kringel

Rikkaliku täidisega parajalt hapukas-magus peopäeva kringel.

Pärmitainas:
  • 2,5 dl piima
  • 25 g pärmi (värsket)
  • 1 dl suhkrut
  • 450-500 g nisujahu
  • 80 g võid
  • näputäis soola
Täidis:
  • 120 g martsipani
  • 200 g pohli
  • 1,5 spl kaneeli
  • 60 g võid
  • u.2 spl suhkrut
Katteks:
  • mandlilaaste
  • 1 dl 35% koort
  • suhkrut
Hõõru pärm suhkruga ühtlaseks ja lisa segades juurde käesoe piim. Seejärel lisa jahu (esialgu lisa vähem jahu) ja sool. Viimasena lisa toasoe või. Sõtku tainast, kuni see lööb käte ja kausi küljest lahti. Vajadusel lisa juurde vähehaaval jahu. Lase tainal soojas kohas rätiku all kerkida u. 45 – 60 minutit.
Kummuta tainas jahusele lauale, sõtku kergelt läbi ja rulli tainarulliga suureks ristkülikuks. Määri tainale ühtlase kihina sulatatud või, kata kaneeli-suhkru seguga. Lisa pohlad ja riivitud martsipan (hoia martsipani eelnevalt külmkapis, siis on seda lihtsam rullida).
Keera tainas pikemast servast tihedalt rulli. Lõika rull pikuti pooleks jättes ühe otsa lõikamata (nagu teeksid pika säärtega püksid). Põimi palmikuks ja keera ringikujuliseks. Tõsta ahjuplaadile. Pintselda kringel pealt lahtiklopitud munaga.
Puista peale mandlilaastud. Küpseta 180-kraadises ahjus u. 30 minutit. Võta kringel ahjust ja määri vähese suhkruga vahustatud vahukoorega.
Retsept ja foto: Marit Soobik (Perenaine.ee)