Piparkoogitaigen

Klassikaline piparkoogitaigen. Sellest kogusest saad 1 kg tainast. Valmista see 2-3 nädalat enne jõule, et taigen kenasti vürtsikas saaks.

  • 300 g suhkrut
  • 125 ml keevat vett
  • 150 g võid (82% rasvasisaldusega)
  • 4-5 tl piparkoogimaitseainet*
  • 1 sl hapukoort
  • 1 tl äädikat (30%)
  • 1 muna
  • 1 tl soodat
  • 0,5 tl soola
  • 450 g jahu

*Piparkoogimaitseaine:

  • 2 sl kaneeli
  • 1 sl jahvatatud ingverit
  • 0,75 sl jahvatatud nelki
  • 0,5 sl jahvatatud pomerantsi
  • 0,5 sl jahvatatud vürtspipart
  • 1 tl jahvatatud kardemoni
  • 0,5 tl jahvatatud muskaati

Sulata suhkur ja pruunista paksupõhjalises potis või pannil. Ära suhkrut sulamise alguses sega, muidu läheb see tükki, samuti jälgi pliidi temperatuuri, sest karamell ei tohiks suitsema hakata.

Võta nõu tulelt ja lisa vähehaaval (!) keev vesi. Ole ettevaatlik, sest kuum karamell hakkab mullitama ja pritsima. Kasuta segamiseks pika varrega puulusikat vms. Lisa või ja maitseained, keeda vaikselt paar minutit. Jahuta.

Lisa äädikas, hapukoor ja muna, sega. Viimaks kalla hulka soola ja soodaga segatud jahu. Mikserda või sõtku kokku tainas. Tõsta see küpsetuspaberile, paki kokku, mässi kilekoti sisse ja pane külma. Tainas jääb suhteliselt pehme, aga külmikus seistes muutub parajalt rullitavaks.

Piparkoogid küpseta 185-kraadises ahjus ca 10-12 minutit.

Retsept ja foto: Elina Sildre (Perenaine.ee)




Eelmine postitus
Mandariini-piparkoogitort
Järgmine postitus
Pohla-karamellirull
4 Kommentaari

November 28, 2016

Piparkoogitaigen valmis lihtsasti. Tähtis on suhkur tumepruuniks kõrvetada, siis tuleb kena tõmmu tainas.


November 28, 2020

Miks on piparkoogimaitseaine juures tärn?


    November 29, 2020

    Samal põhjusel, miks raamatutes võib neid kohata. Tähendab, et allpool järgneb täpsustus, loogiline..


December 20, 2020

Tõesti imelihtne piparkoogi taina valmistamine – läks nagu lipsti, jaa ma lisasin mäletamist mööda pähklitega mett. Nüüd on külmas ja ma kohe ei malda oodata, et oma esimest isetehtud piparkoogi tainast küpsetatud piparkooke, aitäh Perenaisele.



Leave a Reply to Eva Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loe veel...
Mandariini-piparkoogitort

Jõulutort, millel piparkookidest põhi, kerge kohupiima-jogurti vahekiht ning katteks mahedamaitseline mandariini-tarretis.

sulge x

Oleme tänulikud, kui annate kommentaariumis teada, kas ja kuidas meie retseptid õnnestusid (või siis mitte); veelgi tänulikumad oleme teiepoolsete argumenteeritud arvamuste üle. Mittesobivad kommentaarid kustutame. Jätame endale õiguse avaldada kommentaari kirjutamiseks kasutatud arvuti IP-aadressi õiguskaitseasutustega koostöö tegemiseks.