Salsa verde on nagu mitmekesistatud pesto, mis sobib nii pasta, riisi kui liharoogade täiendamiseks. Algidee pärineb mehhiko köögist, aga aegade jooksul on ringlema läinud ka selle mahedamaid versioone, mis eestlastele rohkem meeldivad. Kogused neljale.

  • 500 g pastat
  • 200 g kukeseeni
  • soola
Salsa verde:
  • 1 peotäis lehtpeterselli
  • 1 peotäis basiilikut
  • 1-2 küüslauguküünt
  • 200 g rohelisi oliive
  • 50 g kappareid
  • poole sidruni mahl ja riivitud koor
  • 1,5 dl oliivõli
  • musta pipart ja meresoola
  • 50 g röstitud piiniapähkleid
  • 100 g riivitud parmesani

* Kui soovid rohkem särtsu, siis võid salsa verde sisse lisada peenelt hakitud rohelise või punase tšillipipra.

Valmista salsa verde. Haki petersell ja basiilik, purusta küüslauk, tükelda oliivid, riivi sidrunikoor ja pane kõik kaussi. Pigista peale sidrunimahl ja vala sekka oliivõli, purusta pipart ja meresoola ning sega segamini. Salsa tuleb üsna hapukas, aga toidu sees maitseb mahedalt.

Prae kukeseened, nii et lased eralduval veel ära aurustuda, maitsesta soolaga.

Keeda pasta vastavalt pakendil olevatele juhtnööridele ja kurna. Vala piisavalt suurde kaussi ning sega salsa verde ja kukeseentega. Serveerimisel puista peale riivitud parmesani ja röstitud piiniapähkleid.

Retsept ja foto: Maris Schryer (Perenaine.ee)