Õuna-kaneeli täidisega kringel, millel magus iirise-kate, krõmpsu tekstuuri lisavad soolakad maapähklid. Sellest kogusest saad ahjuplaadi suuruse kringli.

Pärmitainas:

  • 450-500 g nisujahu
  • 2,5 dl piima
  • 7 g kuivpärmi
  • 0,5 tl soola
  • 85 g suhkrut
  • 1 muna
  • 50 g võid

Võikreem:

  • 100 g toasooja võid
  • 50 g suhkrut
  • u. 1,5-2 tl kaneeli

Õunatäidis:

  • 2 suurt õuna
  • 50 g võid
  • 50 g suhkrut

Kate:

  • 1,2 dl vahukoort
  • 1 dl heledat muscovado suhkrut
  • 1 tl vanillsuhkrut
  • 1 spl võid
  • 50 g röstitud ja soolatud purustatud maapähkleid

Pärmitaignaks sega jahu, suhkur, sool ja kuivpärm. Kuumuta piim 40 kraadini ja lisa jahusegule. Lisa muna ja sõtku taigent u. 5-7 minutit, kuni see muutub elastsemaks ja lööb käte ja kausi küljest lahti. Lisa toasoe või, sõtku seegi tainasse. Kui tainas jääb liiga vedel, lisa vähehaaval jahu. Raputa tainapallile veidi jahu, kata kauss rätikuga ja jäta sooja kohta vähemalt 1 tunniks kerkima.

Õunatäidiseks koori ja puhasta õun, lõika kuubikuteks. Kuumuta potis või ja suhkur, lisa õunakuubikud. Hauta tasasel tulel u. 10 minutit, kuniks õunatükid pehmenevad, kuid ära lase neil päris pudruks keeda. Eemalda tekkinud vedelik ja jäta õunad jahtuma.

Võikreemiks sega toasoe või suhkru ja kaneeliga.

Kui tainas on kerkinud, kummuta see lauale ja rulli nelinurkseks (u. 0,5 cm paksuseks). Määri tainale ühtlaselt võikreem, seejärel kata jahtunud õuntega. Keera tainas rulli ja lõika keskelt pooleks. Põimi tainaribadest kringel. Tõsta ahjuplaadile, määri munaga ja küpseta 190-kraadises ahjus u. 25-35 minutit.

Iirisekastmeks pane potti vahukoor, suhkur ja vanillsuhkur, kuumuta tasasel tulel pidevalt segades u. 10 minutit või kuni see pakseneb. Tõsta tulelt ja lisa või, sega ühtlaseks, lase jahtuda.

Kata ahjust võetud kringel iirisekattega, raputa peale maapähklid.

Retsept ja foto: Marit Soobik (Perenaine.ee)