Lahtised galeti-sarnased mustikapirukad, mis on inspireeritud autori lapsepõlve lemmikmagustoidust, milleks oli kohupiimavorm mustikakisselliga.

Muretaigen:

  • 400 g nisujahu (1/4 võib asendada kiviveski jahuga)
  • 4 spl suhkrut
  • näpuotsatäis soola
  • 220 g võid
  • 1 muna + 1 muna määrimiseks
  • 2 spl külma vett

Kohupiimatäidis:

  • 400 g täisrasvast kohupiima
  • 1 muna
  • 3 spl mannat
  • 1 tl vaniljesuhkrut
  • 5 spl suhkrut

Mustikatäidis:

  • 4 dl mustikaid
  • 1 spl maisi- või kartulitärklist
  • 1 dl fariini- või muscovado suhkrut
  • mõned mündilehed

Muretainaks sega kõik kuivained ning haki sinna hulka külm või. Näpi ühtlaseks, siis lisa lahtiklopitud muna ja külm vesi ning mudi ühtlaseks taignaks. Pane muretaigen külmikusse toidukile sisse ootele.

Kohupiimatäidise jaoks sega kohupiima hulka lahtiklopitud muna ning kuivained ja sega ühtlaseks. Mustikatäidise tarbeks raputa mustikad üle tärklisega, lisa ka fariinisuhkur ning peeneks hakitud mündilehed ja sega ettevaatlikult läbi, et marjad väga katki ei läheks. Kui kasutad külmutatud marju, võiks need eelnevalt toatemperatuuril u 15 minutit pisut pehmeneda.

Võta külmikust muretaigen, vooli sellest u 30 cm vorst ning jaga see kümneks võrdseks osaks. Vormi neist käte vahel pallikesed ning seejärel rulli pallikestest jahusel laual u. 15 cm läbimõõduga kettad. Jaga kohupiimatäidis võrdselt ketaste keskele (umbes kuhjaga spl igale kettale) ning jaota kohupiima peale võrdselt ka mustikad. Nüüd voldi taigna servad õrnalt täidise peale kokku, jättes täidist taigna keskelt pisut “piiluma”. Määri taignaservad lahtiklopitud munaga ning tõsta pirukad ahjuplaadile.

Küpseta 200-210 kraadi juures 20-25 minutit, kuni pirukad on saanud kena kuldpruuni välimuse. Naudi külma piimaga või jahtunult tassikese taimeteega.

Retsept ja foto: Janne Lass (retsept raamatust “Tänapäeva Eesti köök”)