Värsketest tomatitest saab valmistada mõnusa koduse maitsega tomatiketšupi, mille maitseainete valikut võid vastavalt oma maitsele sobivaks kohandada. Sellest kogusest saad ca 830 g ketšupit.

  • 1,5 kg koorimata tomateid
  • 35 g Demerera suhkrut
  • 1 tl soola
  • 5 sl õunaveiniäädikat
  • paar värsket ürdioksa (näiteks estragoni või punet)

Maitseained:

  • 10 pipratera
  • 1 tl kuhjaga sinepiseemneid
  • 1 väike kaneelipulk
  • 1 muskaatpähkel
  • 3-4 loorberilehte
  • 0,5 tl nelki

Lõika tomatid neljaks ning pista need potti. Lisa suhkur, sool, äädikas ja ürdioksad. Seejärel valmista ürdikotike (võta tükk puhast marlit, aseta sinna maitseained ja kinnita kotike niidiga) ja pista see samuti potti.

Seejärel lase segul suurel kuumusel podisema hakata. Niipea, kui see on juhtunud, alanda kuumust ja lase segul vaikselt veel umbes tund-poolteist podiseda. Aeg-ajalt sega. Eemalda maitsekotike ja püreesta tomatimass. Siidisemaks tulemuseks suru ketšup läbi sõela. Soovi korral lisa maitseaineid ning kalla ettevalmistatud pudelitesse-purkidesse.

Retsept: Ragne Värk, ajakiri “Maret”, foto: Marit Soobik (Perenaine.ee)