Islandilt pärit toidublogija ja fotograaf Soffía Gísladóttir räägib intervjuus Perenaine.ee-le, et tüüpilist Islandi magusat rukkileiba valmistatakse loodusliku kuumaveeallika sees.

Palun nimeta traditsioonilisi toite Islandilt.

Tüüpilised islandi toidud on soolatud tursk, suitsutatud lammas ja jogurtilaadne piimatoode skyr. Meil süüakse ka palju hot dog‘e. Veebruaris on Islandil meie muinasjumalaid austav Þorri festival,  mille jooksul toitutakse vana Islandi kombe kohaselt. Süüakse näiteks selliseid toite nagu mädandatud hai, oina munandid, lamba pea, kuivatatud kala, lambaverest ja neerurasvast valmistatud verepuding, rukkileib ja lame leib. Selline toit ei ole muul ajal toidulaual eriti populaarne ja seda süüaksegi enamasti kord aastas festivali ajal.

Milliseid marju ja seeni Islandil leidub, mida inimesed ka söögiks korjavad?

rabarber_islandil
Rabarberi koristusaeg Islandil (foto: Soffía Gísladóttir).

Meil kasvab palju marju, peamiselt mustikaid, kukemarju ja sõstraid. See on väga tavaline, et inimesed käivad sügiseti marjul ja teevad talveks hoidiseid. Meil kasvatatakse ka palju rabarberit ja meile meeldib seda kasutada mooside ja kookide tegemiseks. Seente korjamine ei ole väga tavaline, kuigi meil on palju erinevaid seeni. Kuna kõik seened ei ole söödavad, on vaja enne teada, mida korjata.

Kas ja millist (rukki)leiba Islandil süüakse?

Meil on kahte sorti rukkileiba, ühte kutsutakse rugbraud ja teist flatkaka. Viimane  on sisuliselt lame leib, mida süüakse või ja õhukeseks lõigatud suitsutatud lambalihaga.

Rugbraud on tume ja magus leib, traditsiooniline ja siinmaal populaarne. Seda serveeritakse traditsioonilise Islandi kalahautisega, aga ka marineeritud heeringaga. Rugbraud koosneb rukkijahust, nisujahust, hapupiimast ja rohkest siirupist. Mõned pagarid küpsetavad seda loodusliku kuumaveeallika sees või matavad küpsema liiva sisse, kuumaveeallika lähedale.

Kas islandi köök on saanud mõjutusi ka mõne teise riigi köögist?

Tänapäeval mõjutavad meid erinevad toidukultuurid üle kogu maailma – isegi supermarketites on saadaval näiteks nii india, tex mex, itaalia kui ka aasia toit. Ajalooliselt oleme olnud palju mõjutatud taani köögist, sealsest köögist pärinevad näiteks lahtised võileivad (smorrebrod) ja heeringas.

 Kas Islandil on ka oma kohalik toiduajakiri? Kui populaarne on islandlaste seas toidublogimine?

gestgjafinn
Islandi toiduajakiri Gestgjafinn.

Meil on üks toiduajakiri Gestgjafinn (tõlkes “Võõrustaja”).  Seda on välja antud juba üle 30 aasta ja tegemist on väga ambitsioonika ajakirjaga. Toidublogimine võidab islandlaste seas järjest rohkem populaarsust.

Minu isiklik lemmik on soolatud tursk, serveerituna värskelt korjatud islandi kartulite ja rohke islandi võiga. Samuti on minu lemmik plokkfiskur (seda võiks tõlkida kui kalapuder), serveeritud magusa leiva ehk rúgbraud’iga.

————————————————————–

Soffía jagas meie lugejatele ka kolm islandipärast retsepti. Retseptid ja fotod Soffía toidublogist.

Islandi rukkileib rúgbraud

  • 225 g rukkijahu
  • 150 g nisujahu
  • 125 g täisteranisujahu
  • 2 tl soodat
  • 2 tl soola
  • 1/2 liitrit hapupiima
  • 325 ml siirupit

Sega kõik ained kokku. Määri võiga 5 tühja plekkpurki ja aseta iga purgi põhja küpsetuspaber. Vala tainas purki, nii et pool purgist oleks täidetud. Kata purgi ava fooliumpaberiga ja aseta purgid keevasse vette. Vett võiks olla nii palju, et purgid oleksid poolenisti vee sees. Keeda madalamal kuumusel 3-4 tundi.

Alljärgnevalt ka Soffía fotoreportaaž leiva tegemisest:

Lame leib (flatkaka)

  • 200 g rukkijahu
  • 100 g täisteranisujahu
  • 1/2 tl küpsetuspulbrit
  • 1/2 tl soola
  • 2 1/2 -3 dl keevat vett

Sega kõik ained kokku, vett järk-järgult lisades. Vormi tainast väikesed pallid ja suru need lamedaks ümarateks koogikesteks. Tee koogi sisse kahvliga mõned torked. Küpseta kuumal pannil ca üks minut kummagilt poolelt. Kasta koogikesed kohe pärast pannilt võtmist vette ja säilita kilekoti sees või märja rätiku all, et koogid säilitaksid niiskuse ja pehmuse.

Islandi kalapuder (plokkfiskur)

  • 500 gr kiltturska
  • 5-6 keskmise suurusega kartulit
  • 1 sibul (või paar vart rohelist sibulat)
  • 25 gr võid
  • 2-3 spl nisujahu (või odrajahu)
  • 2,5 – 3 dl piima
  • 1 muna
  • Soola, pipart

Keeda kala ja kartulid (koos koortega) ühes potis pehmeks, aseta kõrvale. Pruunista sibul natukeses võis. Lisa ka ülejäänud või pruunistatud sibulaga sulama, lisa jahu ja sega kuniks tulemuseks sarnaneb suure klimbiga. Lisa piim (vajadusel lisa kala keeduvett) ja sega kuniks oled saanud pannkoogi taina paksuse taina.

Koori kartulid ja tükelda. Eemalda kalalt luud ja nahk, tükelda ning aseta kastme sisse. Lisa muna ja sega. Lisa soola ja pipart (Soffiale meeldib kui on õige pisut musta pipart). Hauta mõned minutit ja serveeri rukkileivaga.

—-