bubble tee

Bubble tee on Taiwani saarelt pärit jook, mille klassikaline versioon koosneb tapioki pärlitest, siirupist, jääst ja mustast teest. Joogi muudavad eriliseks tapioki pärlid. Pallikesed on nätsked ja vetruvad ning omandavad selle joogi maitse, mille sees neid hoitud. Jooki serveeritakse kõrrega, mille ava on piisavalt suur, et pärlikesed sellest läbi mahuksid.

Mis on tapioki pärlid?

Tapioki pärlid valmistatakse tapioki jahust, mis on iseäranis Lõuna-Ameerikas levinud, maniokijuurest valmistatud toode. Tapioki jahu on gluteenivaba, ent samas väga tärkliserikas. Jahu on hästi seeditav ja ise üsna maitsetu, vaid omandab teiste toiduainete maitse. Seda kasutatakse nii küpsetistes, suppides, kastmetes, pudingites.

bubble tee 1 DSC00813

Kuidas valmistada bubble teed?

Esmalt tuleb valmis keeta tapioki pärlid. Leia juhend pakendi pealt, sest valmistamisõpetus võib tulenevalt pärlite tootmisest olla erinev.

Need Umami.ee pärlid kalla keevasse vette (1 osa pärleid, 10 osa vett), keeda 30 minutit tasasel tulel.

bubble tee 3 DSC00815
Tapioki pärlid pärast keetmist

Lülita kuumus välja ja lase kaane all veel pool tundi haududa. Pane üks pärlike prooviks suhu: see peab olema pehme, vetruv ja nätske. Kui see on seest kõva, vajavad pärlid pikemat keetmisaega. Kalla pärlid sõelale ning loputa külma veel all. Pane pärlid kausikesse ootele, kalla neile peale siirupit, et nad üleni kaetud oleksid.

Järgmiseks valmista tee: võid teha nii tavalise musta tee või matcha piim. Tee see valmis ja jäta jahtuma. Lisa teele kindlasti suhkrut (või mett).

Nüüd pane koostisained kokku: võta serveerimisklaas ja tõsta lusikaga kõige põhja tapioki pärlid (ca 3-4 spl joogi kohta). Tõsta peale mõned jääkuubikud. Seejärel kalla peale tee. Kui kasutad musta teed, siis lisa ka ¼ ulatuses piima ja maitse järgi veel lisaks siirupit.

Vaata matcha bubble tee retsepti siit

Nippe ja nõuandeid

• Tapioki pärlid lisa kindlasti keevasse vette. Kui kallad pärlid külma vette, lagunevad need.

Need Umami.ee pärlid võid valmis keeta eelmisel päeval ja jätta siirupi sisse külmikusse ootele. Kauemaks ei soovita ootele jätta, sest pärlid lähevad liiga pehmeks ja kaotavad nätskuse.

Helsingis, Jiahe kaupluses on müügil nn kiirpärlid, mille valmistamiseks tuleb neid keeta vaid 10 minutit. Need sobivad koheseks tarbimiseks ja ootele neid panna ei sobi (lähevad kiiresti kõvaks).

• Maitsed saad paika kogemusega: näiteks kui magusat jooki soovid või kui kanget teed eelistad.

• Musta tee asemel võid kasutada ka näiteks jasmiini- või oolong teed.

• Piima asemel võid kasutada igasuguseid taimseid piimasid, sh soja-, riisi-, kookose-, kaera-, mandlipiim.

DSC00807-bubble-tee-kookosvahuga• Joogi peale võid lisada ka vahukoort või taimse variandi puhul kookosevahtu (vt ülal olevat pilti). Pane kookospiim 12 tunniks külmkappi, mikserda vahtu kookospiima peale kogunenud tahke osa. Sulata (vegan) valge šokolaad ja sega mõned lusikatäied kookosvahtu šokolaadi sisse, seejärel ühenda kaks kreemi täielikult ning hoia ca 45 minutit sügavkülmas. Selle aja jooksul muutub vaht tugevaks (kauem ära hoia, sest see hakkab külmuma). Pane kondiitrikotti ja pigista joogi peale.

• Eestis saad bubble teed maitsta Tallinnas, Balti Jaama turul asuvas Hiina tänavatoidu restoranis Nüface, mis valmistab jooki India Assami mustast teest ja kui olete Hiinas, Tiibetis või Nepaalis magusat piimateed joonud, siis see maitsebki nagu üks magus piimatee.

Kirjutas ja pildistas: Eva Pärtel (Perenaine.ee)