Lihtsatest koostisainetest valmiv maitsev kook, vaarikate, sõstarde või maasikatega. Maitseb parim teisel päeval, mil kreem ja marjad on koogi hästi mahlaseks immutanud.

Põhi:

  • 3 suurt munakollast (parima tulemuse saad talumunadega)
  • 1 suur muna
  • 1 dl suhkrut
  • 150 g võid (82%, näiteks Valio, President, Alma või Saaremaa võid)
  • 2,5 dl jahu (näiteks Sunnuntai)
  • 1 tl vanillisuhkrut
  • 2 tl küpsetuspulbrit

Besseekiht:

  • 3 suurt munavalget
  • 1,5 dl (peenemateralist) suhkrut
  • 1 dl mandlilaaste

Täidis:

  • 2,5 dl vahukoort
  • 0,5 dl suhkrut
  • 200 g vaarikaid

Valmista ette küpsetusplaat (30×40 cm), kattes selle küpsetuspaberiga ja määrides võiga. Siis tuleb kook paberi küljest paremini lahti.

Enne, kui asud mikserdama, mõõda valmis kogused (sh sega jahu küpsetuspulbriga) nii põhja kui beseekihi tarvis.

Sulata või ja jäta jahtuma. Eralda kolmel munal kollased ja -valged.

Mikserda munakollased, terve muna ja suhkur helekollaseks vahuks. Peata mikser ja lisa käsitsi segades või ning jahu-küpsetuspulbri segu. Sega korralikult läbi ning määri  tainas küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile.

Beseemassiks mikserda munavalged. Alusta madalal kiirusel ja kui vaht on juba kohev, kuid veel pehme, suurenda kiirust ning lisa järk-järgult suhkur. Jätka mikserdamist kuni tunned, et mass on muutunud tihkeks ja mikseril on seda raske töödelda.

Jaga mass lusika abil kuhjakestena tainale ja silu ühtlaseks kihiks. Raputa peale mandlilaastud ja küpseta alumisel siinil 175-kraadises ahjus ca 20 minutit. Kui kook ei ole näpuga katsudes pealt krõbe, küpseta edasi.

Tõsta restile jahtuma. Lõika täiesti jahtunud kook pooleks ning kata üks pool suhkruga vahustatud vahukoore ja marjadega. Tõsta teine koogipoolik peale.

Kui soovid terve ahjuplaadi suurust kooki, korruta kogused kahega ja valmista samal moel, kogused kahe plaadi vahel ära jagades. Kaks ahjuplaaditäit saad korraga ahjus küpsetada ventilatsioonirežiimi kasutades. Kui ahi ventilatsioonirežiimi ei võimalda, valmista kook kahes osas.

Retsept ja foto: Eva Pärtel, Perenaine.ee




Eelmine postitus
Beseekattega mustikakook
Järgmine postitus
Rabarberikook biskviitkattega
38 Kommentaari

January 6, 2015

Perenaine.ee lehel hiian erinevate kookide, tortide, küpsiste retseptidel silma peal aga pidevas kasutuses on just see Brita retsept


January 6, 2015

Oi, see kook maitses väga hea!!!


January 20, 2015

Parim kook, mida armastavad nii suured kui väiksed. Tasub teha topeltkogus 😉


January 20, 2015

Kõige nõutavam kook ükskõik milliseks tähtpäevaks! Ja seda “nõuab” mu abikaasa, kes ei armasta väga maiustada 😉 Kui teen ettepaneku midagi uut proovida/katsetada, siis tuleb ikka esimeseks vastuseks: “Eiii.. Tee ikka seda vahukoorega kooki!”
PS!Alati teen topeltkoguse


February 10, 2015

Minu Brita kook tuli just ahjust. Pabistasin väga bežee pärast, sest kunagi proovisin Pavlovat teha ja see läks täiesti untsu. Aga praegu tundub kõik liiga ideaalne, et tõsi olla! Minul igatahes bežee tegemine õnnestus ja välimus tuleb ka suurepärane. Maitses ma ei kahtlegi:) soovitan!


    June 2, 2017

    besee ei tule välja kui teha külmade munadega, munad peavad olema toasoojad, siis ei lähe kunagi untsu 🙂


February 23, 2015

Meil kindlasti üks suurtest lemmikutest on see kook 🙂 super hea


February 23, 2015

Täidise teen küll pooleks kohupiimaga, aga parim kook senini 🙂


February 23, 2015

Kui Brita kooki esimest korda tegin, tundus, et kogu kupatus läheb aia taha. Besee ja tainakihi vahele tekkisid küpsemisel “hiigelmullid”, mis lõpptulemusena besee pealt n-ö katki rebisid. Arvasin, et vähemalt esteetilisest vaatepunktist läks see kook mul täiesti untsu, kuid ei! See oli veel paremgi kui Werneri Brita, mida tavaliselt söönud olen ja need n-ö “beseerebendid” sain ka ilusti tuhksuhkruga kaetud, niisiis polnud ka välimusel hullu midagi 🙂 Mu jutu mõte on aga see, et kõik järgmised korrad mul see kook enam välja tulnud ei ole. Nimelt on samuti mure beseega – teen seda alati ühtemoodi, tegin seda nii ka esimesel korral, aga ikkagi – seda krõbedat kihti koogile enam kuidagi peale ei teki 🙁

Olen proovinud panna peale õhema beseekihi lootuses, et äkki see aitab, kuid pole ka sellest mingit tolku olnud. Kodutehtud Brita kook on mu vaieldamatu lemmik, kuid kuna viimasel ajal (ehk siis sisuliselt kõik Brita koogid, mida valmistanud olen, v.a see esimene) pole see kook oma “õigel” kujul enam välja tulnud, olen põhimõtteliselt loobunud selle küpsetamisest 😛 Oskab keegi öelda, mis selle besee krõbedaksküpsemist võiks takistada? 🙂


    February 23, 2015

    Krõbedus tuleb suurema kuumuse ja/või pikema küpsetusajaga. Mida madalam kuumus, seda vetruvam ta jääb. Proovi ehk veel kord tõstes kuumust ca. 20C kraadi võrra?

    Kui läbinisti krõbedat ei soovi, siis tõsta alguses kuumust ja hiljem alanda. Kuna kogu küpsemisaeg on siin märgitud 20 minutit, siis pane alguses näiteks 200C ahju ja 10 minutit hiljem keera alla. Aga eks ta paar korda katsetamist võtab.


    July 15, 2019

    Olen kuulnud et beseed tuleb teha toasoojadest munadest


July 27, 2015

Teen seda kooki retsepti jargi juba viimased kolm korda- jarjest ja ikka on koik pekkis. Vajib kokku, pealt ei lahe krobetaks, ja uldse pekkis koik. Teen punkti haaval koik retsepi jargi ja ikka midagi, sama lugu. Nuud lahen poodi ja ostan poebritakoogi, saab ka parem. Kui selle retsepti jargi teha


December 9, 2015

Kui suurele plaadile 1kogus on mõeldud?


    December 9, 2015

    Ahjuplaat = 35×40 cm.


May 4, 2016

Väga hea kook tuli, aga mina teeksin rohkem täidist paneksin 3,5 dl vahukoort. Ahjuplaat oli ka natukene väiksem.


May 5, 2016

Tere

Mul tekib küsimus besee kohta, kui teha selle retsepti järgi, siis ahjust tulles näeb besee välja nagu oleks lahingu läbi teinud. Selline muhklik ja katkine ja hästi ebaühtlane.
Millest see võib tingitud olla?


    May 5, 2016

    Kas selline nagu meie fotol on näha?


May 26, 2016

Olen teinud seda kooki kümneid kordi täpselt õpetuse järgi ja alati õnnestunud. Meie pere ja sõpruskonna superlemmik! Panen vahel vaarikatele lisaks ka musti sõstraid.


June 20, 2016

olen jube magusasõber ja Brita on minu lemmik nr 1.See süüakse nii kiiresti laualt ära,et mõtllen järgmine kord kohe 2 suurt teha 🙂


September 15, 2016

Is this recepie available in English somewhere? Or in Finnish or Swedish. I just are this cake in Tallinn and want to make this at home with raspberries. Thank You!!


November 28, 2016

Mul ei tulnud täna nii hästi välja kui soovisin. Igal juhul sain selgeks selle, et soodat 2tl ei ole kuhjaga, vaid lihtsalt 2 tl. Mina panin kuhjaga ja see oli liig, mis liig hiljem maitses tunda. Samuti, ärge arvake, et põhja osas on retsepti kohta liiga palju suhkrt. Noh, me tavaliselt ju arvame, et koogid on liiga magusad ja paneks veidi vähem kui retsept ette näeb. Igal juhul pange see retseptis näidatud kogus täis, sest isegi see kogus sobib hästi neile, kes vähem magusaid kooke eelistavad. Mul läks ka besee nässu…. Tuli nätske. Eks siis järgmine kord olen hoolikam ja loen üle, mida täpselt teha, et seda ei juhtuks.


    November 29, 2016

    Hea Agnes, soovitus Sulle järgmiseks korraks: kasuta järgmisel korral kindlasti küpsetuspulbrit (mitte soodat).


December 30, 2016

Oi, tulin veelkorra seda asja lugema ja avastasin, et olin oma eelmises kommentaaris kirjutanud, et kasutasin soodat aga kontrollisin üle ja tegelikult ikka kasutasin küpsetuspulbrit. Proovin homme uuesti kooki teha. Muretsen selle pärast kas besee välja tuleb.


January 1, 2017

Tegin koogi siis uuesti ära. Võib öelda, et tuli küll välja. Taaskord asendasin aga jahu toortatra jahuga. On vist küll nii, et toortatra jahu teeb kõik küpsetised võrreldes tavalise nisujahuga muredamaks. Mõlemal korral kui olen seda kooki teinud ja toortatrajahu kasutanud ning
põhjad on väga muredad ja pigem küpsise moodi tulnud. Viimane kord tegelikult isegi need tükid, mis olid üle öö külmikus ei olnud tegelikult üldse mitte eriti kohupiima-vahukoore seguga läbi imbunud. Mul on tekkimas ka tunne, et besee tuleb paremini välja kui kasutada tuhksuhrkut, mitte tavalist suhkrut.


February 25, 2017

õnnetu
minl tuli põhjataigen liiga kõva ja paks ,lajali määrida ei saanud,paras oleks rullida. ilmselt sellepärast ka ei kerkinud ,pooleks lõigata polnud midagi. ained retsepti järgi-milles viga….!?


    February 25, 2017

    Ei oskagi öelda. Tundub, et oled kas liiga palju jahu pannud või teisi ained liiga vähe. Taigen peaks jääma hästi määritav.


March 19, 2017

minul tuli põhi kõvem, aga see on sellest, et panin 250g jahu- no mõtlema peab…seda on vähem, ei mäletanud..aga õige jahu kogusega peab hästi kõik välja tulema. munavalget tasub enne üksi vahustada. terake soola pidi seda vist aitama????


March 19, 2017

1 dl jahu on 50-60 grammi – selle õnge läksin mina…põhi peab tulema selline kohev pehmem


June 11, 2017

Lugesin retsepti ja mõtlesin et oh kui lihtne kook, selle teeb möödaminnes ära 😀 Siis lugesin kommentaare 😛


December 30, 2017

Kui kook on valmis küpsenud ahjus, kas jahtuma võtan välja, võipeab ta ahjus lahtise uksega jahtuma, küsin sellepärast, et see kook langeb õhu käes veidike alla.


    December 31, 2017

    Kui on ilusti küpsenud, sh pealt krõbe, võta ahjust välja ja toatemperatuurile jahtuma. Kui kook ei ole pealt krõbe, siis jäta lahtise uksega jahtuma.


March 4, 2018

See retsept toimib alati. Teen topeltkoguse ja saan suure ahjuplaadi suuruse koogi. AGA suhkrut panen nii biskviiti kui vahukoore sisse palju vähem, sest originaalretseptis olevad kogused annavad liiga magusa tulemuse, isegi vaarikaid või koduaia hapukirsse kasutades.


August 15, 2018

Kas ka külmutatud marju annab koogi vahele panna või pigem ikka värskeid?


    August 15, 2018

    Külmutatud sobivad ka hästi!


April 15, 2019

Kui teen 2x koguse, kas võin kohe kõik valmis teha ja pooleks jagada või peaks ühe enne ära küpsetama ja siis teise taigna kokku keerama ning värskelt ahju?


    April 15, 2019

    Võid ka korraga valmis teha, ei juhtu sellega vahepeal midagi halba.


May 31, 2019

Pole veel kooki teinud, kuid tekkis selline küsimus et kas peale põhja küpsetamist koos beseega peab laskma koogil jahtuda ahjus natukest aega? Olen kuulnud et järsu temperatuurimuutuse tõttu võib munavalge kiht kokku langeda?


    June 1, 2019

    Munavalgekiht ei lange kokku. Juhul kui besee ei lähe ahjus küpsetamise ajal pealt krõbedaks (sõrmega katsud), jäta ahjuuks paokile ja kook 5 minutiks ahju.



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loe veel...
Beseekattega mustikakook

Mahlase sisuga muretainakook, millel täidiseks hapukoore-muna kreem ja mustikad; katteks kohev beseekate.

 

sulge x

Oleme tänulikud, kui annate kommentaariumis teada, kas ja kuidas meie retseptid õnnestusid (või siis mitte); veelgi tänulikumad oleme teiepoolsete argumenteeritud arvamuste üle. Mittesobivad kommentaarid kustutame. Jätame endale õiguse avaldada kommentaari kirjutamiseks kasutatud arvuti IP-aadressi õiguskaitseasutustega koostöö tegemiseks.