Brita kook

Lihtsatest koostisainetest valmiv maitsev kook, vaarikate, sõstarde või maasikatega. Maitseb parim teisel päeval, mil kreem ja marjad on koogi hästi mahlaseks immutanud.

Põhi:

  • 3 suurt munakollast (parima tulemuse saad talumunadega)
  • 1 suur muna
  • 1 dl suhkrut
  • 150 g võid (82%, näiteks Valio, President, Alma või Saaremaa võid)
  • 2,5 dl jahu (näiteks Sunnuntai)
  • 1 tl vanillisuhkrut
  • 2 tl küpsetuspulbrit

Besseekiht:

  • 3 suurt munavalget
  • 1,5 dl (peenemateralist) suhkrut
  • 1 dl mandlilaaste

Täidis:

  • 2,5 dl vahukoort
  • 0,5 dl suhkrut
  • 200 g vaarikaid

Valmista ette küpsetusplaat (30×40 cm), kattes selle küpsetuspaberiga ja määrides võiga. Siis tuleb kook paberi küljest paremini lahti.

Enne, kui asud mikserdama, mõõda valmis kogused (sh sega jahu küpsetuspulbriga) nii põhja kui beseekihi tarvis.

Sulata või ja jäta jahtuma. Eralda kolmel munal kollased ja -valged.

Mikserda munakollased, terve muna ja suhkur helekollaseks vahuks. Peata mikser ja lisa käsitsi segades või ning jahu-küpsetuspulbri segu. Sega korralikult läbi ning määri  tainas küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile.

Beseemassiks mikserda munavalged. Alusta madalal kiirusel ja kui vaht on juba kohev, kuid veel pehme, suurenda kiirust ning lisa järk-järgult suhkur. Jätka mikserdamist kuni tunned, et mass on muutunud tihkeks ja mikseril on seda raske töödelda.

Jaga mass lusika abil kuhjakestena tainale ja silu ühtlaseks kihiks. Raputa peale mandlilaastud ja küpseta alumisel siinil 175-kraadises ahjus ca 20 minutit. Kui kook ei ole näpuga katsudes pealt krõbe, küpseta edasi.

Tõsta restile jahtuma. Lõika täiesti jahtunud kook pooleks ning kata üks pool suhkruga vahustatud vahukoore ja marjadega. Tõsta teine koogipoolik peale.

Kui soovid terve ahjuplaadi suurust kooki, korruta kogused kahega ja valmista samal moel, kogused kahe plaadi vahel ära jagades. Kaks ahjuplaaditäit saad korraga ahjus küpsetada ventilatsioonirežiimi kasutades. Kui ahi ventilatsioonirežiimi ei võimalda, valmista kook kahes osas.

Retsept ja foto: Eva Pärtel, Perenaine.ee