kukeseenekaste

See vanakooli kukeseenesoust valmib lihtsalt ja maitseb hea näiteks värskete keedukartulitega.

Puhasta kukeseened (ca 300 g), suuremad tükelda.  Pane seened kuivale pannile ja tõsta tulele. Kuumuta seeni kuniks nendest eralduv vesi on peaaegu täielikult aurustunud. Vahepeal võta pannilt ära tekkinud vahtu. Lisa 1-2 spl võid, raputa peale soola ning prae seened kergelt läbi.

Kastmeks võta 3 dl kohvikoort ning sega selle sisse 1-2 spl jahu (sõltuvalt sellest kui paksu kastet soovid). Kui jahu on lahustunud,  kalla segu pannile seente juurde ning kuumuta kuniks kaste pakseneb. Raputa peale värsket tilli ja kaste (kahele sööjale) ongi valmis!

Kuidas veel kastet teha:

  • Kui soovid lahjemat kastet, kasuta koore asemel piima.
  • Kui soovid rammusamat kastet, kasuta vahukoort.
  • Pool rõõsast koorest võid asendada ka hapukoorega.
  • Samuti võid lisada Merevaiku, mis muudab kastme ilma jahutagi mõnusaks kreemiseks ja paksuks.
  • Sibulasõbrad lisavad kastmele ka sibulat. Pane see pannile kui seentest on vesi välja aurustunud ning prae hakitud sibul koos seentega läbi.