Kreemine, äratuntavalt kookose maitsega, võib üllatada ka neid, kes ei armasta magusat riisi. Sobib väga hästi ka maasikatoormoosiga. Parim ahjusoojalt, teisel päeval on vähem kreemine.

  • 200 g ümarateralist riisi (soovitavalt pudinguriis)
  • 500 g kookoskoort
  • 1 l 10% rõõska koort
  • 25 g kookoshelbeid
  • 1 vanillikaun
  • 90 g suhkrut
  • 2 mangot
  • 12 mandariini
  • 500 ml vett
  • 300 g suhkrut
  • 1 sidrun
  • 1 vanillikaun
  • 1 tähtaniis
  • 500 ml granadilli (passioni) -püreed

Kõigepealt keeda siirup – pane potti vesi, suhkur, poolitatud vanillikaun, tähtaniis, sidrunikoor ja -mahl. Maitseainetest võib lisada veel ingverit, kaneeli või tšillit. Keeda 20 minutit ja kurna läbi sõela. Tükelda mangod kuubikuteks, fileeri mandariinid. Pane sooja (kuid mitte kuuma) siirupi sisse marineeruma vähemalt 1 tunniks.

Loputa riisi kiiresti jooksva vee all, ära leota. Pane kookoskoor, rõõskkoor, kookoshelbed, suhkur ja poolitatud vanillikaun umbes 2 liitrilisse potti, kuumuta keskmisel tulel 10 minutit, aeg-ajalt segades. Lisa riis ning keeda 15-25 minutit (olenevalt riisisordist, loe pakendilt). Vahepeal lülita sisse ahi, 160 kraadile. Kui riis hakkab juba pehmeks muutuma, on nii öelda peaaegu valmis, kata pott fooliumiga ja tõsta ahju. Küpseta ahjus 30-50 minutit, segades iga 15 minuti järel. Pudinguriis saab rutem valmis, aga tavaline ümarateraline riis võib võtta kuni tund aega.

Serveerimiseks eemalda puuviljatükid siirupist. Siirupile lisa granadillipüree, sellest saab suurepärane kaste. Kalla paar lusikatäit kastet taldriku põhja, keskele tõsta riisipuding ning puista üle puuviljatükkidega. Jätkub tervele perele.

Retsept ja foto: Elisa Koor (Perenaine.ee)